Subscription Talks EP#3: Danske abonnementssucceser: Aarstiderne – Vi taler med Philip Thestrup

Bæredygtighed abonnementsmodel

Share This Post

af Charlotte Hoffmeyer

Vores podcastvært, Jonas Juul Jeppesen, har inviteret to abonnementsmestre i studiet. Faktisk har begge 15+ års erfaring med abonnementsmodellen: Philip Thestrup fra Aarstiderne A/S og Morten Suhr Hansen fra Subscrybe.

I episode #3 af Subscription Talks bliver du bl.a. klogere på:

  • Hvordan og hvorfor Aarstiderne er blevet en abonnementssucces
  • Vækstrejsen fra startup til etableret abonnementsvirksomhed
  • Aarstidernes perspektiv på innovation
  • Gode råd om abonnementsmodellen og hvorfor den gavner både virksomheder og kunder
  • Aarstidernes fejltagelser, som du kan lære noget af

Lyt til podcasten her.

Den ultimative abonnementsstartup

Som en af Danmarks ultimative abonnementsstartups, har vi i Subscrybe talt med Aarstidernes Philip Thestrup om, hvordan abonnementsmodellen har været central i Aarstidernes måde at etablere, drive og udvikle deres forretning på. Med omkring 80.000 aktive abonnenter, er det kun gået én vej for Aarstiderne, nemlig opad.

Aarstiderne er etableret på den grundlæggende idé om at genskabe den tætte forbindelse mellem dyrkningen af råvarer og glæden ved måltiderne. Men forretningsmodellen er baseret på den klare overbevisning, at et kontinuerligt kundeforhold, eller medlemskab, som Aarstiderne kalder det – skaber mere værdi for både virksomheden og kunden.

”Den grundlæggende abonnementstanke, synes jeg, er meget sund. Og nogle gange kan man have et billede af; er det ikke kun godt for virksomheden? Er det også godt for kunderne? Og det er det faktisk. Netop den bekvemmelighed som kunderne oplever. Der er rigtig mange aspekter i det, som egentlig er grundlæggende sundt, hvis det er gjort rigtigt”. Philip Thestrup, Direktør for Kunderelationer i Aarstiderne.

Når man som Aarstiderne opererer i et marked med stor konkurrence og en konstant mulighed for at blive fravalgt, bliver medlemmerne ens primære værktøj til at udvikle sig. Philip Thestrup beskriver, at Aarstiderne er særligt gode til at skabe en stærk relation til medlemmerne ved at være lydhøre ift. forbedringer. Det viser sig især, når der afholdes fællesspisninger for Aarstidernes medlemmer, som nærmest fungerer som et alternativ til en fokusgruppe. Her mødes virksomheden og kunderne omkring produktet for at lære af hinanden og blive bedre og dygtigere. Efter en fællesspisning opsamler Aarstiderne de relevante forbedringsforslag og søsætter de initiativer, medlemmerne har efterspurgt.

”Vi har en stærk entreprenørånd i os. Vi ved godt, at vi er i noget, hvor vi meget nemt kan blive fravalgt. Hvis du ikke er dygtig og lydhør, og hvis du ikke har passionen og lysten og dedikationen, kommer det ikke til at fungere (…) Man skal være god 52 uger om året”. Philip Thestrup, Direktør for Kunderelationer i Aarstiderne.

Aarstidernes nye og innovative initiativ: Den digitale gårdbutik

Om fremtidens forretningsmodel er Aarstiderne ikke i tvivl om, at medlemmerne foretrækker et abonnement med nøje udvalgte råvarer og produkter, som frigør tid til familien i en travl hverdag. Derfor satses der heller ikke på at blive et online supermarked, men snarere den gammeldags købmand omsat til en digital gårdbutik, der virkelig ved noget om sine varer, og samtidig har de rigtige ting på hylden, som kan sammensættes ift. husstandens behov.

Så hvordan vedligeholder man abonnementsforholdet til 80.000 kunder, der hver uge vurderer, om forholdet skal fortsætte? Aarstiderne ved, at de, på ugebasis, kan blive fravalgt, hvis de ikke gør det ordentligt. Derfor opdateres deres app med nyt indhold flere gange om ugen for at forblive spændende og relevante. 40% sidder med app’en i hånden 3 timer før deadline for til-/afmelding. Her handler det om at få prikket folk på skulderen med nye ting siden sidst. Dette er naturligvis sat i system og er noget, der bruges mange kræfter på.

Et godt råd fra Aarstiderne  

Når man baserer sin forretning på en abonnementsmodel, er fastholdelse en primær KPI. Så hos Aarstiderne forholder de sig til medlemmerne uanset om de har en aktiv levering eller ej. Altså er alle aktive og inaktive kunder medlemmer – også selvom de ikke har modtaget noget de seneste tre år.

Morten Suhr Hansen fra Subscrybe konkluderer; ”Man har en oplevelse af, hvor meget abonnementstanken gennemsyrer hele deres forretning og alt det de gør. De er optagede af at skabe fantastiske relationer. De har virkelig forstået, at de er i et relationsgame”. De er i en evig innovationsproces, hvor de konstant er optaget af at udvikle sig. Philip Thestrup nævner selv, at hvis man går i konkurrenters fodspor, kommer man aldrig foran. Så hellere være den, der hele tiden udvikler det nye end at holde nøje øje med konkurrenterne.

Subscrybe har hjulpet med udviklingen af Aarstidernes digitale gårdbutik

Subscrybe har bistået Aarstiderne siden 2019 med udvikling af en helt ny strategi, der munder ud i helt nye måder at handle økologisk på.

Stor tak til Aarstiderne for, at vi er med på rejsen.

en_US